Bed & Breakfast in Bran Romania @ VILA PREDELUT 3*

Redescoperiţi Cetatea Feldioara!

Monumentul a fost salvat din ruine şi va intra în circuitul turistic în luna septembrie. Obiecte vechi de câteva mii de ani, descoperite în timpul descărcării arheologice

Redescoperiţi Cetatea Feldioara!Demarat în 2013, proiectul „Consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Feldioara” s-a încheiat, iar ieri s-a desfăşurat şi recepţia lucrărilor, în prezenţa primarului comunei, Sorin Taus, a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, şi a reprezentanţilor constructorului, respectiv SC Euras SRL Satu Mare.
Proiectul a fost finanţat în totalitate de administraţia judeţeană. Pentru efectuarea lucrărilor s-a cheltuit suma de 12.379.295 lei, în condiţiile în care valoarea estimată iniţial a fost de 23 de milioane de lei, iar după organizarea licitaţiei, contractul a fost adjudecat pentru suma de 15.362.951 lei. Practic, s-a realizat o economie la bugetul judeţean de peste 3 milioane de lei.

În august se va lucra la amenajarea muzeului
Chiar dacă lucrările au fost terminate, cetatea va fi deschisă în cursul lunii septembrie. Până atunci, a declarat primarul comunei, Sorin Taus, „vom amenaja spaţiile interioare din turnuri, în care va funcţiona un muzeu. Pe şantierele arheologice au fost descoperite o serie de obiecte valoroase, iar acestea urmează să fie expuse în cetate. De asemenea, în exterior, unde a funcţionat organizarea de şantier, vom amenaja o zonă de unde se vor putea cumpăra suveniruri”.
În timpul săpăturilor arheologice care s-au desfăşurat înainte de începerea lucrărilor propriu-zise, au fost descoperite obiecte care demonstrează că zona a fost locuită cu mii de ani în urmă. Astfel, au fost scoase la lumină artefacte bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care urmează să fie expuse în noul muzeu al Feldioarei. Potrivit responsabilului de şantier din Consiliul Judeţean, Mircea Gherghe, cele mai multe obiecte descoperite au fost din perioadele anterioare Evului Mediu. Cercetarea arheologică aprofundată a întregului sit istoric a fost realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate.

Istorie dezgropată
Lucrările de restaurare au luat în considerare, pe lângă documentarea istorică, şi concluziile săpăturilor arheologice. Astfel, Alin Stoica, reprezentantul firmei care a efectuat lucrările de restaurare, a dat exemplu fântânii cetăţii, aceasta fiind descoperită „pe ultima sută de metri”. De asemenea, tot în această etapă au fost identificate şi porţiunile de zid provenind din perioada în care, la Feldioara, au fost cavalerii teutoni, pentru că multe dintre construcţiile din această incintă sunt ulterioare. Tot în această etapă a implementării proiectului a fost descoperit şi un cuptor, care a fost reconstruit parţial. Pentru articol complet click aici…

Sursa: www.bzb.ro

Oferta Revelion 2018
We are on Trip Advisor!
We are on Booking.com
Foto Turisti/Guests Foto

Mic dejun/Breakfast

Galerie Foto/Photo Gallery

Meteo / Weather
QR code