Cheile si Pestera Dambovicioarei
Cheile Dambovicioarei sunt o componenta insemnata a celui mai mare complex de chei din tara, cel axat pe Dambovita si afluentii sai, care insumeaza peste 20 de chei, cu o lungime totala ce depaseste 30 km. Cheile Dambovicioarei sunt situate la 40 km de VILA PREDELUT.
Cheile propriu-zise ale Dambovicioarei, sculptate pe o lungime de aproximativ 2 km in podul calcaros dintre depresiunile Dambovicioara si Podul Dambovitei, se remarca printr-un aspect monumental, datorita peretilor verticali sau chiar aplecati peste albie, cu inaltimi ce depasesc in unele locuri 200 m.
In bazinul hidrografic al Dambovicioarei se gasesc circa 50 de pesteri, cele mai importante fiind Dambovicioara, Pestera de la Gura Defileului, Pestera Labirintului, etc.. Pestera Dambovicioara, cea mai lunga si totodata cea mai reprezentativa a zonei, o gasim in asa-numitele Chei ale Pesterii, pe malul stang al paraului, deasupra soselei care insoteste cursul apei. Remarcabil, este pitorescul acestui intreg sector, datorita micilor cascade si repezisuri de pe cursul Dambovicioarei.
Pestera Dâmbovicioarei este situata in sudul Muntilor Piatra Craiului, pe stanga Dâmbovicioarei, in amonte de Cheile Dâmbovicioarei si localitatea Dâmbovicioara.
Lunga de 555 metrii (din care 244 de metrii sunt accesibili publicului), realizata de Pârâul Pesterii in calcare jurasice – Pestera Dâmbovicioarei – se prezinta ca o cavitate cu formatiuni concretionare slabe, temperatura peste medie (11-12 grade) si cu o galerie principala ce are latimi de 3-4 metrii si inaltimi de 3-5 metrii si se ingusteaza treptat. Formele concretionare sunt putine dar unele dintre ele au forme interesante si au si fost denumite dupa fantezia si imaginatia celor care le-au descoperit.
Pestera Dambovicioarei este renumita si pentru faptul ca este prima pestera din Muntenia si Oltenia mentionata intr-o lucrare stiintifica si anume Mineralogia Principatus Transilvanie a lui J. Fridlavsky din anul 1767.